Zpět na všechny články

5 Tipů jak zatočit s prokrastinací na gymnáziu

Už jste slyšeli slovo prokrastinace? Prokrastinace je zjednodušeně řečeno odkládání důležitých úkolů na později. Pro studenty gymnázia to v praxi nejčastěji znamená, že se vyhýbají plnění domácích a učení, a tráví čas neefektivně, např. scrollováním na mobilu apod. To může být pro studenty na gymnáziu reálným problémem, který by mohl negativně ovlivnit studijní výsledky. 

5 Tipů jak zatočit s prokrastinací na gymnáziu

Ztrácíte-li čas tím, že místo učení nebo práce na úkolech věnujete neplodným činnostem, nejste sami. Naštěstí existují osvědčené strategie, které vám mohou zbavit se nežádoucí prokrastinace a zvýšit vaši produktivitu. Máme pro vás pět tipů, jak toho dosáhnout:

1. Plánování a prioritizace:

Nejdříve si udělejte přehled o všech úkolech, které na gymnáziu máte. Vytvořte si seznam povinností a rozdělte je do kategorií podle důležitosti a termínu. Prioritizujte úkoly a začněte s těmi nejdůležitějšími. Plánování vám pomůže získat jasný obraz toho, co musíte udělat.

2. Rozdělení na menší úkoly:

Velké úkoly mohou působit stres a vést k prokrastinaci. Rozdělte je na menší, snadno zvládnutelné kroky. Například, když píšete esej, začněte tím, že si uděláte plán, pak napíšete osnovu, poté každý odstavec a nakonec celý text zkontrolujete. Tato metoda vám umožní postupovat krok za krokem a sníží tlak.

3. Vytvoření strukturovaného rozvrhu:

Na každý den v týdnu si vytvořte strukturovaný rozvrh, který zahrnuje plánovaný čas pro učení a práci na úkolech. Stanovte si konkrétní časy, kdy se budete věnovat studiu, a držte se tohoto rozvrhu. Učte se v rámci plánovaných bloků a důsledně dodržujte časové limity a dávejte si přestávky. Určitě vám díky tomu zbyde spousta času na relax, koníčky i vypnutí u mobilu.

4. Odstraňte rušivé elementy:

Identifikujte faktory, které vás odvádějí od učení, a snažte se je minimalizovat. Vypněte sociální média, vypněte televizi a najděte klidné místo k učení. Pokud máte tendenci trávit příliš času na internetu, použijte aplikace soustředění a koncentraci, např. Forest, Plantie a další.

5. Zapojení motivace a odměny:

Motivujte se tím, že si stanovíte malé odměny za dokončení úkolů. Po splnění důležitého úkolu si můžete dopřát krátkou přestávku na oblíbený snack nebo si pustit oblíbenou hudbu. Odměny mohou sloužit jako silný impulz k efektivní práci.

Prokrastinace může být tvrdým soupeřem, ale s těmito strategiemi můžete získat kontrolu nad svým časem a dosáhnout lepších výsledků ve škole. Důležité je začít s malými kroky a postupně vybudovat lepší návyky, které vám pomohou zvítězit nad prokrastinací a dosáhnout vašich cílů na Gymnáziu Braník.


Další články